Αφετηρία / Slide show / Συνέντευξη: Ίριδα και Αντώνης -ένα ντουέτο που πρέπει να ακούσετε

Συνέντευξη: Ίριδα και Αντώνης -ένα ντουέτο που πρέπει να ακούσετε

XL8nKRFQuie-jekRtFeBS2XIwgSXpa3BJoeEhJUIzb8,n2grsP5_bLxfItWLrowjxHlhPPDQEW9wnCDVpdimZtM

Τους άκουσα για πρώτη φορά το προηγούμενο καλοκαίρι και στην αρχή δεν κατάλαβα αν αυτό που ακούμε είναι live αφού δεν πίστευα ότι μια τόσο άρτια εκτέλεση λάμβανε χώρα εκείνη την ώρα ,νόμιζα ότι ήταν cd !Έμεινα έκπληκτος όταν έμαθα ότι τα παιδιά είναι Έλληνες και μάλιστα Κρητικοί !Έκτοτε τους προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να ακούσει κάτι ποιοτικό που παρόμοιο του δύσκολα βρίσκεις στην Κρήτη (τουλάχιστον).

Το MagicBuzz με πήγε μέχρι το σπίτι τους όπου είναι και  το studio τους (με κέρασαν βιολογικό ελληνικό καφέ με αγαύη) και η συνέντευξη που ακολουθεί είναι η αφορμή για να γνωρίσετε ένα ταλαντούχο ζευγάρι ,στη μουσική και στη ζωή , που σίγουρα θα κάνει τα βράδια σας ομορφότερα.Και όχι μόνο !

Iz2og0gDd-_qnBKNk5b3xgYXWQ78B1SulnxN1pGe7YY,KR2lePM6FPVwgg-6tBu-DXHyFaTwLwTdh4A45tIwTo8

MagicBuzzΠείτε μας δυο λόγια για την μέχρι τώρα ενασχόληση σας με την μουσική.

Αντώνης: Τελείωσα το Μουσικό σχολείο στο Ηράκλειο ,από όπου και κατάγομαι, και έπειτα φοίτησα στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας.Παίζω κιθάρα και πιάνο και εργάζομαι σαν μουσικός από τα 14 μου χρόνια.Οι σπουδές με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ όμως δεν επέλεξα να εκμεταλλευτώ το πτυχίο μου για να «πιάσω» μια δουλειά σαν καθηγητής- δημόσιος υπάλληλος.Ήθελα να κάνω αυτό που μου αρέσει.Να παίζω μουσική.

Ίριδα: Είμαι από τα Χανιά .Ήρθα στο Ηράκλειο για να σπουδάσω στο ΤΕΙ ,στη σχολή Πολιτικών Δομικών Έργων , όμως στο τρίτο έτος το άφησα γιατί είδα ότι δεν με έκανε ευτυχισμένη και δεν είναι αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου.Πήρα μια απόφαση ζωής αφήνοντας τα πάντα .Ουσιαστικά πάτησα σε μια λευκή σελίδα για να δω τι αποτύπωμα έχω.

MBΕίχες σκεφτεί να ασχοληθείς με το τραγούδι ;

Iρ: Όχι .Στο σχολείο τραγουδούσα μόνο , και οι φίλοι μου ,μου έλεγαν γιατί δεν γίνεσαι τραγουδίστρια ;Είχα όμως στο μυαλό μου την «κακή» έννοια της τραγουδίστριας .Έπρεπε να αφήσω πίσω μου φόβους και κόμπλεξ και ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για μένα.Να δω που θα πάω .Τελικά σιγά-σιγά αφιερώθηκα στη μουσική .Ο Αντώνης είναι η γη στην οποία ήθελα να πατήσω.

MBΠως προέκυψε το ντουέτο Ίριδα-Αντώνης ;;

Αντ: Είμαστε 3 χρόνια ζευγάρι στην μουσική και 2,5 χρόνια ζευγάρι στην ζωή.Γνωριστήκαμε σε μια ηχογράφηση και ..έμεινα με το στόμα ανοιχτό με τη φωνή της Ίριδας.Τότε η Ίριδα έκανε ντουέτο με έναν άλλο μουσικό.Εγώ πήγα σαν αντικατάσταση και τελικά…έμεινα !

MBΠοιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό που έχετε τόσο στη ζωή όσο και στη μουσική ;

Ίρ-Αντ: Έχουμε χημεία !Είμαστε δεμένοι σαν ζευγάρι και αυτό βγαίνει και στη μουσική μας.Μας αρέσει το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και του «καινούριου».Το τετριμμένο το βαριόμαστε -μας σπάει τα νεύρα .Θέλουμε να πειραματιζόμαστε και να παραλάσσουμε τα κομμάτια.Το κάνουμε σαν παιχνίδι !Ακόμα και το ίδιο κομμάτι το παίζουμε διαφορετικά σε κάθε μας εμφάνιση !3oTnpjDE2STaJSlG6IWnCS87vlsKNmSnUDAp8PPDlqo,rlZxsE4XDHKwNQAWPjRaZIbBimeyePbMDzXPdWD6ffE

 

MB:Τι είδος μουσικής σας αρέσει να ακούτε ;

ΑντΜας αρέσει πολύ η Jazz .Κινούμαστε όμως και γύρω από την Brazilian Jazz.

ΊρΕμένα μου αρέσουν πολύ (και του Αντώνη) τα Βαλκανικά και τα έθνικ κομμάτια.Όπως επίσης και τα Αφρικάνικα και τα Ηπειρώτικα !!Δεν ακούω mainstream.

MB:Σε τι γλώσσες τραγουδάς Ίριδα ;

ΊρΞέρω Αγγλικά και Γερμανικά όμως μου αρέσει πολύ να τραγουδάω σε πολλές γλώσσες και πολλά τραγούδια από την κάθε μία.Τραγουδάω Ισπανικά ,Γαλλικά ,Ιταλικά ,Αγγλικά,Γερμανικά και Πορτογαλικά .Έχω πει ένα Βουλγάρικο και αυτές τις μέρες έμαθα και ένα Ουκρανικό .Επίσης μιλάω και Χανιώτικα !! χαχαχα

ΑντΤο ταλέντο της Ίριδας είναι να αποστηθίζει την προφορά κάθε γλώσσας .Αυτό το χαρακτηριστικό είναι να «το έχεις» .Και η Ίριδα το έχει σε καταπληκτικό βαθμό.

ΊρΕίναι πολύ ωραίος τρόπος να μαθαίνεις ξένες γλώσσες μέσα από το τραγούδι και θα μπορούσε να λειτουργεί έτσι και η παιδεία μας..

ΜΒ: Με τα Ελληνικά τι σχέση έχετε ;

Ίρ-Αντ:Μόνο όταν μιλάμε (γέλια )! Δεν έχουμε πρόβλημα με την μουσική του τόπου μας , ίσα-ίσα , απλά δεν μας αρέσουν τα τραγούδια που προβάλλονται.Είναι πολύ σημαντικό σε ότι γίνεται να υπάρχει αισθητική.Εάν υπάρχει αισθητική οποιοδήποτε στυλ μουσικής μπορείς να ακούσεις.Εμείς παίζουμε τραγούδια από το Jazz συγκρότημα του 90′ Νάμα ,και έχουμε κάνει και ένα mash up με το «Αν σ’αρνηθώ» και το Sing Sing Sing του Benny Goodman.

MB: Παρακολουθείτε κάποια μαθήματα αυτόν τον καιρό ;Προσπαθείτε να βελτιώνεστε ;

Ίρ: Ξεκίνησα φωνητικά εδώ στο Ηράκλειο πριν από περίπου 4-5 χρόνια.Τώρα πηγαίνω στην Αθήνα δύο φορές το μήνα και κάνω μαθήματα στο jazz τραγούδι και στον αυτοσχεδιασμό με την Ειρήνη Κωνσταντινίδη, η οποία είναι για μένα η καλύτερη στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.Με έχει βοηθήσει πολύ στο να μάθω τον τρόπο να τραγουδάω σωστά και αρμονικά , και μου ταιριάζει πολύ και η αισθητική της. Όμως δεν μπορείς ποτέ να πεις ότι σταματάω να εξασκούμε, ότι αφήσεις σε αφήνει.Προφανώς έχω πολύ εξέλιξη μπροστά μου

Αντ: Ανεβαίνω και εγώ στην Αθήνα μαζί με την Ίριδα.Κάνω μαθήματα με τον Γρηγόρη Ντάνη ,από τους σπουδαιότερους τζαζίστες-κιθαρίστες στην Ελλάδα.Ταυτόχρονα βέβαια περνάω άπειρες ώρες μελετώντας και δοκιμάζοντας καινούρια πράγματα.Η μελέτη και η εξάσκηση δεν σταματάει ποτέ !

ΜΒΤι ρόλο παίζει η τεχνολογία στη μουσική σας ;

Αντ: Το τελευταίο update (αναβάθμιση) που έχουμε κάνει στο ντουέτο είναι η προσθήκη πλήκτρων.Το seaboard το οποίο είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα.Είναι κάτι σαν άταστο πιάνο, εχει δηλαδή και ενδιάμεσες νότες εκτός από τα συνήθη πλήκτρα. Αυτό μας ανοίγει καινούριους ορίζοντες έκφρασης .

Επίσης παίζουμε με την τεχνική live-looping .Αυτό σημαίνει ότι ηχογραφείς live μουσικές φράσεις και πατώντας το κουμπί επαναλαμβάνει το μηχάνημα αυτό που εσύ έχεις ηχογραφήσει.Σε διάρκεια βέβαια που εσύ επιλέγεις .Και όλη αυτή η διαδικασία προσαρμόζεται πάνω στην φωνή της Ίριδας και στους αυτοσχεδιασμούς μας.Επομένως χρειάζεται πολλή μελέτη και έρευνα στο πως θα παίξεις το κάθε κομμάτι .Δεν είναι ότι απλά ξεκινάς και παίζεις εκείνη την ώρα .Κάθε κομμάτι μπορεί να θέλει και μια ημέρα ενασχόλησης για να βγει το ιδανικό αποτέλεσμα.

MBΠου μπορεί να σας βρει κάποιος που θέλει να σας ακούσει ;

Ίρ-Αντ:Παίζουμε σε διάφορες μουσικές σκηνές σε όλη την Κρήτη.Θα θέλαμε βέβαια να υπάρχουν περισσότερες όμως οι εποχές είναι δύσκολες.Απολαμβάνουμε ωστόσο εξίσου να παίζουμε και σε μικρά μαγαζιά μπαρ-καφέ.Το καλοκαίρι εμφανιζόμαστε κυρίως σε ξενοδοχεία.Μας έχουν γίνει και κάποιες προτάσεις από εξωτερικό τις οποίες τις εξετάζουμε.Θα μας άρεσε να έχουμε την βάση μας εδώ και να πηγαίνουμε έξω για εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ .

MB: Βλέπετε διαφορά στο Ελληνικό με το ξένο κοινό ;

Ίρ-Αντ:Και στα δύο είδη κοινού, βλέπουμε μεγάλη ανταπόκριση και εκτίμηση.Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό που συμβαίνει με το ξένο κοινό το καλοκαίρι στα ξενοδοχεία είναι εντυπωσιακό. Εκδηλώνουν το θαυμασμό τους με κάθε ευκαιρία και μας προτρέπουν να επισκεφθούμε τη χώρα τους. Εχουμε γνωρίσει πάρα πολλούς ανθρώπους από αμέτρητα μέρη του κόσμου !

MB: Θα το σκεφτόσασταν για μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό ;

Ίρ-Αντ: Εμ..όχι .Μας αρέσει πολύ να ταξιδεύουμε και να γνωρίζουμε άλλους λαούς και πολιτισμούς και να παίρνουμε ιδέες όμως είμαστε πολύ δεμένοι και με τον τόπο μας και την οικογένεια μας.Την Ελλάδα και την Κρήτη δεν την αφήνεις εύκολα.

MB: Σας παρέχει το τραγούδι την οικονομική άνεση ώστε να μην χρειάζεται δεύτερη παράλληλη δουλειά ;

Ίρ-Αντ:Ναι !Είμαστε από τους λίγους μουσικούς που μπορούμε και βιοποριζόμαστε μόνο από τη μουσική.Ειδικά το καλοκαίρι οι παραστάσεις μας στα ξενοδοχεία έχουν μεγάλη ανταπόκριση ,σε ένα κοινό που οι πελάτες-ακροατές είναι οικονομικά εύρωστοι.

MB: Πως βλέπεται την εξέλιξη σας ;

Ι-Α: Για μας εξέλιξη είναι να προσπαθείς να βελτιώνεις τον εαυτό σου κάθε μέρα .Και στο κομμάτι της μουσικής αλλά και σαν άνθρωποι ,σαν οντότητες .Τώρα είναι της μόδας τα shooting stars (διάττων αστέρας ).Εμάς μας αρέσει η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.Είναι όπως ένα αναρριχώμενο φυτό.Ανεβαίνει και βγάζει κάποια κλαδάκια στήριξης .Ανεβαίνει λίγο πάλι και ξαναβγάζει κλαδάκια .Αλλιώς είναι όταν ανεβαίνεις σιγά-σιγά και αλλιώς αν σε πάρουν από κάτω και σε βάλουν ψηλά κατευθείαν.Θα ζαλιστείς .Και αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής.

MBΈχετε κάποιο πρότυπο ;;

photo
Esperanza Spalding

Ίρ: Φυσικά !Την Esperanza Spalding !Την έχουμε και οι δύο πρότυπο.Η γυναίκα αυτή δεν έχει γεννηθεί σε αυτόν τον πλανήτη .Είναι μια τραγουδίστρια και μπασίστρια η οποία είναι φαινόμενο .Έχει  απίστευτο μυαλό και μπορεί να το αποτυπώνει τόσο ωραία.Ο Αντώνης βέβαια έχει και πολλούς κιθαρίστες .

mclaughlin09rv1__997070cl-4
John McLaughlin

Αντ: Ναι.Το είδωλο μου είναι ο John McLaughlin όπως και ο Paco de Lucía  και ο Birelli Lagrene.Υπάρχουν πάρα πολλοί μουσικοί που είτε σου αρέσει αυτό που παίζουν είτε όχι, θες να το ακούσεις για να πάρεις ιδέες.Για παράδειγμα πρόσφατα ανακάλυψα έναν κιθαρίστα,τον Charlie Hunter.Κάτι αντίστοιχο κάνω και εγώ .Παίζω δηλαδή μπάσο και κιθάρα μαζί. Χρησιμοποιώ ένα μηχάνημα που χωρίζει τις χορδές σε κιθάρα και μπάσο.Από τις έξι χορδές της κιθάρας, οι δυο πάνω είναι μπάσο και οι τέσσερις κάτω κιθάρα.Έτσι προσαρμόζοντας το παίξιμό μου βγαίνει ένα ήχος κιθάρας και μπάσου ταυτόχρονα.Ο Charlie Hunter το κάνει αυτό βέβαια από την δεκαετία του 90 και το έχει σχεδόν ..τελειοποιήσει.

rBJsBHuftt1PoKaS-QdtR80obikqMeqQL2PqO3Ib8ro,03RZ90Z7qGkHXvI6L_eAvtUTZLlz1tWuVnu0kHB-f20

MB: Υπάρχει στα πλάνα σας να κάνετε δικό σας κομμάτι ;

Ίρ-Αντ:Ναι !!Ετοιμάζουμε δική μας δισκογραφική δουλειά !Είναι μέσα στα άμεσα σχέδια μας να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε μουσική.Δεν ξέρω αν θα προλάβουμε μέσα στο 2016 σίγουρα μες το 2017 !

Αντ:Εγώ γράφω μουσική και η Ίριδα γράφει στίχους.

Ίρ: Μου άρεσε από ένα σημείο και μετά να γράφω ότι αισθάνομαι και να μπορώ να το διαχειρίζομαι.Είναι πολύ ωραίος τρόπος να καταλάβεις τι έχεις μέσα σου .Γράφω κυρίως αγγλικούς στίχους.

MBΑγαπημένο φαγητό ;

Ίρ-Αντ: Επειδή είμαστε vegan ,θα πούμε φαλάφελ !!

MBΑγαπημένο χρώμα ;

Αντ: Το μπλε

Ίρ:Εμένα μου αρέσει και το ασημί

MBΑγαπημένη πόλη ;

Ίρ-Αντ :Ηράκλειο-Χανιά

MBΑγαπημένο site ;;

Ίρ-Αντ : To www.magicbuzz.gr !!!

MB: Αν μπαίνατε στο MagicBuzz για ένα ταξίδι στον χωροχρόνο που θα πηγαίνατε ;

Ίρ-Aντ :Γενικά θα θέλαμε να πάμε στην Ινδία .Για έμπνευση. Αλλά αν είχαμε την δυνατότητα να ταξιδέψουμε στον χωροχρόνο θα πηγαίναμε στην Αμερική του 40′ σε μια συναυλία της Ella Fitzgerald. Ήταν αυτή που ξεκίνησε να εδραιώνει την vocal Jazz και ήταν η πρώτη γυναίκα που αυτοσχεδίασε .Έκανε με το στόμα της τις νότες ,του σαξόφωνου, της τρομπέτας ,της κιθάρας .Έκανε το λεγόμενο scatting .Ήταν πολύ καλός άνθρωπος ,έχει εμπνεύσει πάρα πολύ κόσμο και μας αρέσει και εμάς πολύ !

MBΝα κλείσουμε με μια ευχή για το καινούριο έτος ;

Ίρ-Αντ :Στο νέο έτος να μπορέσουν όλοι να κάνουν αυτό που αγαπάνε.Γιατί αυτό σημαίνει ότι αγαπάνε αυτό που είναι.Σαν άνθρωποι .

ΥΓ: Η σεμνότητα και η ευγένεια που διακρίνει την Ίριδα και τον Αντώνη είναι αξιοσημείωτη.Δεν αρκεί να έχεις ωραία φωνή ή να παίζεις καλά κιθάρα για να λέγεσαι καλλιτέχνης. Πρέπει να συνδυάζεται και με έναν εξίσου διαμορφωμένο χαρακτήρα .Και τα παιδιά αυτά είναι σαν το είδωλο τους την Ella Fitzgerald.Καλοί άνθρωποι.Με καθαρό βλέμμα και ζεστή καρδιά .

12463598_1133033973403321_509857443_n

11265192_1033443113375345_7854035138275617516_n

9XlOchoFrG8mQ9tjXS8Hu3UciwoSP9ALgWEEue9W-LY,B84Wvc1jeuQB0Vkw8WSfs_hj3390mKpdz0JPpPMkops

Μπορείς να αρχίσεις την μέρα σου κάπως έτσι !

Να χαλαρώσεις το μεσημέρι..

Και το βράδυ να πας για ένα ρομαντικό δείπνο …

Ευχαριστούμε πολύ την Μαντώ Αλεξάκη για την φωτογράφηση της συνέντευξης !!Περισσότερες φωτογραφίες της μπορείτε να βρείτε εδώ.

About Κώστας Πανάγος

Δείτε επίσης

Μοσκοβισί: Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες για να περάσει η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή

Την οδό που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να περάσει στη μεταμνημονιακή εποχή ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *