Αφετηρία / Slide show / Σκάνδαλο Novartis… πολιτική βόμβα μεγατόνων

Σκάνδαλο Novartis… πολιτική βόμβα μεγατόνων

Βόμβα μεγατόνων πυροδοτείται στο πολιτικό σκηνικό εξαιτίας της υπόθεσης Novartis, καθώς από τη σχετική δικογραφία, η οποία διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή, φαίνεται πως εμπλέκονται τα ονόματα των πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Πάνου Πικραμμένου, αλλά και οκτώ πρώην υπουργών Υγείας και Οικονομίας της περιόδου 2006-2015. Σύμφωνα με την δικογραφία, οι μίζες που διακίνηθηκαν ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκτιμούν ήδη πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, καθώς μεταξύ των προσώπων που ελέγχονται για απιστία και δωροδοκία περιλαμβάνονται και τα ονόματα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Αναλυτικά οι οκτώ πρώην υπουργοί που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι οι:

  • Γιάννης Στουρνάρας,
  • Δημήτρης Αβραμόπουλος,
  • Αδωνις Γεωργιάδης,
  • Ευαγγελος Βενιζελος,
  • Ανδρέας Λυκουρέντζος,
  • Μάριος Σαλμάς,
  • Ανδρέας Λοβέρδος και
  • Γιώργος Κουτρουμάνης

Το χρονικό της αποκάλυψης του σκανδάλου

Όπως και στην υπόθεση της Siemens, το κουβάρι του σκανδάλου της Novartis ξετυλίγεται ύστερα από έρευνα του FBI και των αρχών των ΗΠΑ με τη συνδρομή whistleblowers, προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι κατείχαν νευραλγικές θέσεις στον πολυεθνικό κολοσσό.

Οι μαρτυρίες και η κατάθεση εγγράφων -με τη διαδρομή του χρήματος, εν προκειμένω, τις καταβολές χρηματικών ποσών σε γιατρούς- δύο πρώην υπάλληλων στα Τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας Εταιρικής Ευθύνης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ φέρνουν το 2016 στο φως τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά κάθε χώρας, όπως στην Ελλάδα, και να πολλαπλασιάσει την τιμή πώλησης ορισμένων ακριβών φαρμάκων.

Παράλληλα, ξεκινά και στην Αθήνα έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές, οπότε και γίνονται οι πρώτες έφοδοι για κατάσχεση εγγράφων και αρχείων στα γραφεία της εταιρείας.

Τους επόμενους μήνες ακολούθησαν δεκάδες έφοδοι τόσο σε στελέχη του ΕΟΦ, όσο και του υπουργείου Υγείας, ενώ η απόπειρα αυτοκτονίας την Πρωτοχρονιά του 2017, στελέχους της Novartis, που απειλούσε να πέσει από τον τελευταίο όροφο κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, ζητώντας να συναντήσει την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, η οποία είχε αναλάβει την υπόθεση, προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτηματικά.

Όπως έγινε γνωστό, οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές -εντωμεταξύ την υπόθεση ανέλαβε η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη- μετέβησαν στις ΗΠΑ για συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με τις αμερικανικές αρχές, η έρευνα των οποίων είναι σε εξέλιξη. Οι τελευταίες έφοδοι σε κατοικίες και γραφεία προσώπων τα οποία εμπλέκονται στο σκάνδαλο -πολιτικών, στελεχών της εταιρείας και κρατικών αξιωματούχων- έγιναν τον Δεκέμβριο του 2017.

Η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και μίλησαν στο Tvxs.gr, η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο μόνο από τις «συναλλαγές» με τη Novartis υπολογίζεται γύρω στα 2 δις ευρώ, ενώ δεν αποκλείουν αυτή να είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ανάλογη πρακτική υπερτιμολογήσεων ακολουθείτο και με άλλες εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνουν πως για τη Novartis στο διάστημα 2006-2015 δεν υπήρχε Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκου, καθώς τα σκευάσματά της αποζημιώνονταν απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία σε ποσοστό 75%, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα δημόσια ταμεία επιβαρύνονταν μόλις στο 1/3. Παράλληλα,υπογραμμίζουν πως κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες, με πρώτη και καλύτερη τη Novartis, προφυλάσσονταν επιμελώς από τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δε μπορεί τη δεδομένη στιγμή να εκτιμήσει τις πραγματικές διαστάσεις του συγκεκριμένου σκανδάλου, καθώς φαίνεται πως αγγίζει κάποια από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων, τα οποία μάλιστα δείχνουν ακόμη να έχουν κεντρικό ρόλο στα κόμματά αλλά και στη δημόσια σφαίρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως έμπειρα στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μιλώντας στο Tvxs.gr, δεν έκρυβαν χθες το βράδυ τον προβληματισμό τους με φόντο τις ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις, ενώ αναγνώριζαν πως «το μόνο που μπορούμε να ζητήσουμε από την πλευρά μας είναι πλήρης και εις βάθος διαλεύκανση της υπόθεσης». Επίσημα πάντως από τη ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και έκαναν λόγο για μέγα σκάνδαλο, αναφέρουν πως «επιχειρούν  να προκαταλάβουν την απόφαση» σε μια εν εξελίξει έρευνα. «Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης την οποία η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», τονίζει η ΝΔ σε σχετική ανακοίνωση, ενώ ανάλογη ήταν και η αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται πως μένει να διερευνηθεί κι ο βαθμός εμπλοκής άλλων κρατικών λειτουργών στην όλη υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο προσώπων, ενώ παράλληλα προχώρησε στο άνοιγμα λογαριασμών 20 κρατικών αξιωματούχων, που ήταν μέλη των επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, καθώς και Διευθυντών του ΕΟΦ την περίοδο των υπερτιμολογήσεων.

Υπάρχει ενδεχόμενο παραγραφής;

Σχετικά με το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εξερχόμενος από τη σύσκεψη για την υπόθεση στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε πως στο νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού και όχι επ’ ευκαιρίας αυτής. «Τα υπόλοιπα στη Βουλή», τόνισε.

Πηγή:tvxs.gr

About Magic Buzz

www.magicbuzz.gr #EnjoyTheRide

Δείτε επίσης

Μοσκοβισί: Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες για να περάσει η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή

Την οδό που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να περάσει στη μεταμνημονιακή εποχή ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *