Αφετηρία / Slide show / Κωλοτούμπα Χ 3ο Μνημόνιο

Κωλοτούμπα Χ 3ο Μνημόνιο

αρχείο λήψηςΑυτή η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει πριν καταστραφεί?

Η διαπραγμάτευση τελείωσε όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να διεξάγει δημοψήφισμα. Το 61,3% του ΟΧΙ και η υπογραφή υποτέλειας για το 3ο Μνημόνιο ανέδειξαν την απόσταση της ηγετικής ομάδας του Σύριζα και της κυβέρνησης από τον Λαό. Το πολιτικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα αναδείχθηκε από, την πιο δημοκρατική διαδικασία που έχει απομείνει στην αστική δημοκρατία, το Δημοψήφισμα. Ειρωνεία. Κάνεις δημοψήφισμα για να βρεις διέξοδο στον εκβιασμό, ο Λαός σου δίνει το εισιτήριο και εσύ δεν το επικυρώνεις! Το ερώτημα που τίθεται είναι Αν το επικύρωνες θα σου έκλειναν οριστικά τις τράπεζες?» Την απάντηση μας τη δίνει ο Γ. Βαρουφάκης.

Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde Diplomatique:

Στις 30 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά τον διορισμό μου ως Υπουργό Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επισκέφθηκε. Μετά βίας είχαν περάσει λίγα λεπτά, όταν με ρώτησε τι προτίθεμαι να πράξω για το μνημόνιο, τη συμφωνία που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπογράψει με την «τρόικα». Του είπα ότι η κυβέρνησή μας εκλέχθηκε για να επαναδιαπραγματευθεί. Εν συντομία, ότι θα επιδιώξει την αναθεώρηση, σε γενικές γραμμές, των δημοσιονομικών πολιτικών και των μέτρων που είχαν προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά κατά την τελευταία πενταετία: Πτώση του ενός τρίτου του εθνικού εισοδήματος και κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας ενάντια στην ιδέα των μεταρρυθμίσεων. Η απάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ ήταν άμεση και κατηγορηματική: «Δεν γίνεται αυτό. Ή μνημόνιο ή αποτυχία του προγράμματος.» Με άλλα λόγια: Ή αποδεχόμαστε τις πολιτικές που επιβλήθηκαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις, παρόλο που έχουμε εκλεγεί για να τις αμφισβητήσουμε, δεδομένου ότι είχαν αποτύχει τόσο οικτρά, ή οι τράπεζες μας θα παρέμεναν κλειστές. Γιατί, μιλώντας με συγκεκριμένους όρους, αυτό συνεπάγεται μια «αποτυχία του προγράμματος» ενός κράτους μέλους, το οποίο δεν βρίσκει πρόσβαση στην αγορά: Η ΕΚΤ παύει κάθε χρηματοδότηση προς τις τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια δεν έχουν άλλη επιλογή από το κλείσιμο τους και την παύση λειτουργίας των ΑΤΜ τους.

Επομένως ο κ. Τσίπρας από τις 30 Ιανουαρίου γνώριζε ότι για να γίνει ο πρώτος Πρωθυπουργός στην Ελλάδα που θα πρωτοτυπήσει εφαρμόζοντας αυτά για τα οποία εκλέχθηκε κάνοντας πράξη της προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το λιγότερο που όφειλε να κάνει είναι να προετοιμαστεί ώστε όταν έρθει ο τελικός εκβιασμός να έχει την επιλογή να τον αντικρούσει.

Αντ’ αυτού υπεγράφη την 20η Φλεβάρη κείμενο συμφωνίας χωρίς χρηματοδότηση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εκ των υστέρων αυτό αποδείχθηκε ως «Προαναγγελία Θανάτου της οικονομίας» σε περίπτωση μη γερμανικής αποικιοκρατικής συμφωνίας. Η στρατηγική του Βερολίνου είχε 1 στόχο «Την υποταγή του Ελληνικού Λαού» με 2 εναλλακτικές: Εξευτελισμός του κ. Τσίπρα ή Grexit με δικούς του όρους! Ήταν η αρχή του τέλους ενός έντιμου συμβιβασμού.

Από την 2οη Φλεβάρη και μετά οι δανειστές είχαν και το μαχαίρι και το καρπούζι. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει ο Γιάνης στη Le Monde Diplomatique για τις διαπραγματεύσεις.

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της «ομάδας των Βρυξελλών», μας ζητήθηκε για παράδειγμα να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ. Προτού καν καταλήξουμε σε συμφωνία για το θέμα αυτό, οι εκπρόσωποι της «τρόικας» αποφάσιζαν να προχωρήσουν στο θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Είχαν μόλις και μετά βίας ακούσει τις προτάσεις μας, τις οποίες έκριναν καλές για το καλάθι των αχρήστων και προχωρούσαν, για παράδειγμα, στο εργατικό δίκαιο. Αφού έκαναν ένα πέρασμα τις προτάσεις μας και σ’αυτόν τον τομέα, έφταναν στις ιδιωτικοποιήσεις, και ούτω καθεξής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, οι συζητήσεις να πηγαίνουν από το ένα θέμα στο άλλο, χωρίς να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε ο,τιδήποτε ή να διαπραγματευτούμε σοβαρά. Για μήνες, οι εκπρόσωποι της «τρόικας» εργάστηκαν για να εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία των συνομιλιών, επιμένοντας να καλύψουμε όλα τα θέματα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ρυθμίσει κανένα συγκεκριμένα. Μια γάτα που κυνηγά την ουρά της, θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική.»

Ο χρόνος ήταν με τη μεριά των δανειστών και για αυτό δεν ήθελαν να κλείσει η διαπραγμάτευση νωρίτερα από το κλείσιμο των τραπεζών με αφορμή το τέλος της 4μηνης παράτασης του 2ου μνημονιακού προγράμματος. Εκβιασμός-Εκβιασμός-Εκβιασμός.

«Ραγδαίες εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα»

Μετά το όχι της Ελληνικής κυβέρνησης στο τελεσίγραφο των θεσμών ο κ. Τσίπρας ανακοινώνει το δημοψήφισμα. Την επόμενη μέρα συνεδριάζει η ΕΚΤ και αποφασίζει να μην αυξήσει (για 2η βδομάδα) την έκτακτη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να κλείσει τις τράπεζες και να βάλει όριο (60ευρώ/μέρα) στις αναλήψεις. Οι δανειστές και το εγχώριο κατεστημένο πολιτικό-οικονομικό φωνάζουν και απειλούν τον Ελληνικό Λαό «Το ΌΧΙ σημαίνει έξοδο από το Ευρώ». Ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι το ΌΧΙ θα του δώσει δύναμη ώστε να διαπραγματευτεί για καλύτερη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Το 61,3% του Λαού δεν φοβήθηκε τους εκβιασμούς των δανειστών και δεν πτοήθηκε από της σειρήνες της καταστροφής του σάπιου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου που μέχρι και σήμερα καταδυναστεύουν την Ελληνική οικονομία φέρνοντας τη νεοφιλελεύθερη πρακτική με οξύ χαρακτηριστικά για να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους και να συνεχίσουν να διοικούν την Ελλάδα.

Τι το έκανε λοιπόν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας με κυβέρνηση «Πρώτη φορά Αριστερά»? Το καπέλωσε με το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Του φάνηκε λίγο και ήθελε να πάρει την άδεια και των διεφθαρμένων πολιτικών κομμάτων που οδήγησαν τη χώρα στον μαρασμό. Το ΚΚΕ δεν ήθελε να μπει στο κάδρο της συμφωνίας με όλους αυτούς. Όπως αποδείχθηκε πολύ καλά έκανε και δεν στήριξε τον Πρωθυπουργό!

12η Ιουλίου: «Πολεμικό κλίμα στη Σύνοδος Κορυφής

Το κλίμα ήταν πολεμικό εξ’ αρχής. Προαπαιτούμενο για την συμφωνία είναι: Tαμείο «αξιοποίησης» δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δις με έδρα το Λουξεμβούργο για την αποπληρωμή του ενός μη βιώσιμου χρέους! Από που μας ήρθε αυτό πάλι? Παραλογισμός μέχρι τον εξευτελισμό ενός ολόκληρου Λαού στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Τελικά οι δανειστές κάνανε πίσω χαχαχαχαχαχα και δέχθηκαν το 50% να πάει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 25% για αποπληρωμή του χρέους και το υπόλοιπο για αναπτυξιακά έργα. Καθώς περνούσε η ώρα και οι πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις έδιναν την εικόνα ενός στυγνού εκβιασμού τα social media είχαν πάρει φωτιά με το σύνθημα ThisIsACoup «Αυτό είναι πραξικόπημα» καλώντας των Πρωθυπουργό να ευθυγραμμιστεί με την λαϊκή ετυμηγορία του δημοψηφίσματος και να πει ΟΧΙ για δεύτερη φορά.

«Τελικά παραδοθήκαμε»

Ο κ. Τσίπρας λέγοντας ΝΑΙ σε 3ο Μνημόνιο έγινε μέρος της μεταπολίτευσης και της μνημονιακής πολιτικής. Σε καμιά περίπτωση το πείραμα του Σύριζα «Της Αριστεράς του 21ου αιώνα» δεν πρέπει να ταυτιστεί με αυτή την επιλογή. Ο κ. Τσίπρας με αυτή του την επιλογή αποδέχθηκε και την διάσπαση του με το λαϊκό κίνημα που τον στήριξε για να βγάλει την Ελλάδα από την καταστροφική πολιτική των μνημονίων.

Γιάνης Βαρουφάκης στην ίδια συνέντευξη.

 «Ό,τι κι αν πιστεύει κανείς για την κυβέρνησή μας, αυτό το επεισόδιο θα περάσει στην ευρωπαΪκή ιστορία ως η στιγμή που η επίσημη Ευρώπη, χρησιμοποιώντας θεσμούς και μεθόδους που καμιά Συνθήκη δεν ;eχει νομιμοποιήσει (το Eurogroup, τη Σύνοδο Κορυφής, την απειλή αποπομπής από την Ευρωζώνη), επέφερε σοβαρό πλήγμα στο ιδανικό της ενίσχυσης της δημοκρατικής ένωσης.
Η Ελλάδα υποχώρησε, η Ευρώπη ηττήθηκε».

 

Y.Γ.1 Οι διαφωνούντες στον Σύριζα για το 3ο Μνημόνιο που υποστηρίζουν τη δραχμή, μαζί με την εναλλακτική οικονομική πρόταση που οφείλουν να είχαν ετοιμάσει, πρέπει να προβληματιστούν έντονα για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Βλέπουμε τους Ευρωπαικούς Μηχανισμούς (Ευρωομάδα, Ευρωπαική Επιτροπή, Σύνοδος Κορυφής) να λειτουργούν ως γερμανικό όργανο νομιμοποίησης της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας. Είστε σίγουροι ότι οι ίδιοι άνθρωποι δεν θα μπορούν να θέσουν το δίλημμα. «Δύση ή Ανατολή»?

Υ.Γ.2 Το Ερώτημα που γεννιέται και σε εκείνους που θέλουν πάση θυσία να παραμείνουμε στο ευρώ είναι το εξής. «Αυτή η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει πριν καταστραφεί?

 

About Trevor

Δείτε επίσης

Η «ανταρσία της ανακωχής» τα Χριστούγεννα του 1914

Τα πρώτα Χριστούγεννα από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το χειμώνα του 1914, πάνω ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *