Αφετηρία / Slide show / #Εκλογές15Νο2: Συνταγματικές επιταγές στην πολιτική πράξη

#Εκλογές15Νο2: Συνταγματικές επιταγές στην πολιτική πράξη

‘Η αλλιώς «Οι θεσμοί στην Ελλάδα του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ είναι τουλάχιστον ελλιπείς! Η Δημοκρατία γίνεται μπαλάκι στη θεσμική έκφρασή της.»

DEMOCRACY

 

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις έφερε το νέο μνημόνιο του Σύριζα

Τι ορίζει το σύνταγμα και πως μεταφράζονται οι πολιτικές κινήσεις με βάση αυτό.

1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Kυβέρνησης και τους Yφυπουργούς.

tsipasptd

Ξεκινάμε:

*2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Δεν υπάρχει η απόλυτη πλειοψηφία(150+1) επομένως ο κ. Τσίπρας παίρνει την πρώτη διερευνητική εντολή. Η σχετική πλειοψηφία είναι 120 βουλευτές.

*3. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.

 «…ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος»:Το τρίτο κόμμα αυτή τη στιγμή είναι η φασιστική Χρυσή Αυγή. Ο κ. Τσίπρας θέτει εκβιαστικό δίλημμα στους βουλευτές του ΟΧΙ: Φτιάχνετε κοινοβουλευτική ομάδα Ή παίρνει η Χ.Α. διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

tsipras laf

*4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Kυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. H πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Bουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Bουλή  η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.

Kοινοβουλευτική ομάδα δημιουργήθηκε από 25 βουλευτές του ΟΧΙ της Αριστερής πλατφόρμα. «…ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος»! Ο Λαφαζάνης είναι ο αρχηγός της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Το νέο αντιμνημονιακό κόμμα λέγεται «Λαική Ενότητα».

lafa

Και εδώ έχουμε πολλά ερωτήματα: Τι θα κάνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου? Τι θα κάνει ο κ. Βαρουφάκης? Μπορεί ο κ. Λαφαζάνης να το διαχειριστεί μαζί με τις εκλογές? Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον έχουν οι κινήσεις  των βουλευτών του ΟΧΙ και για το πως θα διαχειριστούν «το χρόνο–οφείλουν να ενεργήσουν άμεσα και αποφασιστικά αν θέλουν να πείσουν, αρχικά, ότι έχουν εναλλακτικό σχέδιο–«.

Πολιτικές κινήσεις πολιτικών προσωπικοτήτων με το μέγιστο πολιτικό κεφάλαιο όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ενδεχομένως του κ. Βαρουφάκη στο νέο αντιμνημονιακό χώρο που δημιουργεί το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος… θα φέρουν τα πάνω-κάτω!

kon va

 

*Eρμηνευτική δήλωση: Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.
«…προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους» Αυτό το κόμμα είναι η Χ.Α. γιατί στις προηγούμενες εκλογές πήρε 6,25% ενώ το Ποτάμι 6,05%! Τώρα που ο Λαφαζάνης συγκρότησε κοινοβουλευτική ομάδα «Λαϊκή Ενότητα» παίρνει αυτός την διερευνητική εντολή και όχι η Χ.Α.!

About Trevor

Δείτε επίσης

Η παράνοια του διαδικτύου: Ένας 6χρονος έβγαλε εννιά εκατ. από το youtube (video)

Ο Ράιαν βρίσκεται στην όγδοη θέση των καλύτερα αμειβομένων You Tubers για το 2017, σύμφωνα ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *