Αφετηρία / Slide show / Ζήτημα Ιστορίας

Ζήτημα Ιστορίας

                                                   Που κάποτε συναντήθηκαν σ’ ένα δρόμο της πόλης μα δεν.

                                                                                                                        (Σάκης Σερέφας)

Και ενώ η μία στιγμή διαδέχεται την άλλη, κάποια μέλλεται να μείνει στην ιστορία.. Υπάρχουν μέρες που κυλούν αθόρυβα και αναίμακτα κι άλλες που γράφουν ιστορία. Είτε στον προσωπικό μας καμβά, είτε σε επίπεδο ενός έθνους ή μιας χώρας. Άραγε έχουμε ποτέ το πάνω χέρι στην κατάληξη της ιστορίας;

Υπάρχουν περιπτώσεις  όπου μια λεπτομέρεια είναι αρκετή για να αλλάξει όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο έχουμε συνηθίσει να υπάρχουμε καταργώντας με αυτόν την τρόπο την παρούσα ιστορική στιγμή που διανύουμε. Ίσως καθένας μας να ψάχνει κι από μια ιστορία και εντέλει να μπαίνει μέσα της.

Η ιστορία είναι η επιστήμη που μελετά το ανθρώπινο παρελθόν,  τους αγώνες, τις μάχες  αλλά και τις συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων • ενώ ίστωρ, ήταν εκείνος που κατείχε ένα θέμα καλά ή ήταν αυτόπτης μάρτυρας ενός γεγονότος.

Γίνεται όμως να τοποθετηθούμε και να συμβάλλουμε με τρόπο ώστε  το σήμερα να υπάρξει αλλιώς; Νομοτελειακά δεν μπορούμε  να αλλάξουμε αυτό που υπήρξε. Ο Karl Marx θα γράψει ότι οι άνθρωποι δημιουργούν την ίδια τους την ιστορία, την δημιουργούν όμως όχι όπως τους αρέσει, όχι μέσα σε συνθήκες που οι ίδιοι διαλέγουν, μα μέσα σε συνθήκες που υπάρχουν άμεσα, που είναι δοσμένες και που κληροδοτήθηκαν από το παρελθόν.

Στις πόλεις που κουβαλούν »βιογραφία», συχνά σκοντάφτει κανείς σε σπαράγματα συγκατοίκησης επίσημης και ανεπίσημης ιστορίας. Άραγε η ενέργεια που φέρει κάθε ιστορικός τόπος φεύγει ποτέ ή θα ποτίζει πάντα το χώμα του;

Το καλοκαίρι του 1945, η Αμερική έψαχνε έναν τρόπο για γρήγορο τερματισμό του πολέμου με την Ιαπωνία. Η ατομική βόμβα ήταν έτοιμη. Η Χιροσίμα υπήρξε ένα σημαντικό οπλοστάσιο των Ιαπώνων, οι λόφοι στην περιφέρεια της θα ενίσχυαν το αποτέλεσμα της έκρηξης, και τα ξύλινα κυρίως σπίτια ήταν εύκολο να καταστραφούν. Οι δύο επιθέσεις στην Ιαπωνία με τις ατομικές βόμβες Little Boy και Fat Man, έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές ενέργειες και εγκλήματα πολέμου.

Κλείνοντας τις λίγες αυτές σκέψεις για την ιστορία ως βιωμένη εμπειρία, αφορμή των οποίων υπήρξε η επίσκεψη στο Μουσείο Ειρήνης της Χιροσίμα, αλλά και η μαύρη επέτειος των εβδομήντα χρόνων από την ρίψη , παραθέτω έναν στίχο του Γιάννη Ρίτσου.

Οδοιπορώ για τη βαθιά συνεννόηση ανθρώπου μ’ άνθρωπο.

 

 

Μάγδα Κόρπη.

 

 

 

About Μάγδα Κόρπη

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1985. Σπούδασα Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υποκριτική στη δραματική σχολή Αρχή και ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στη Δραματουργία και την Ευρωπαική Δραματολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Έχω συνεργαστεί ως θεατρολόγος και ηθοποιός με διάφορους καλλιτέχνες όπως ο Θ. Τερζόπουλος, Eugenio Barba, Bread and Puppets, Λίλλυ Μελεμέ, Cezaris Grauzinis, κ.α.

Δείτε επίσης

Μοσκοβισί: Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες για να περάσει η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή

Την οδό που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να περάσει στη μεταμνημονιακή εποχή ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *