Αφετηρία / Slide show / Ζήτημα Ιδέας

Ζήτημα Ιδέας

 

Χωρίς εσένα έχω πάντα μία λόγχη στο πλευρό·

Γιώργος Σεφέρης.

 

Ο Ηράκλειτος και οι οπαδοί του υποστήριξαν ότι τα πάντα στον κόσμο διαρκώς μεταβάλλονται.

Η μεταβολή είναι αέναη και συνεπώς τίποτα δεν μένει  ίδιο. Το πηλίκο αυτής της θεωρίας φαινόταν να εννοεί ότι δεν γίνεται να αντιληφθούμε αυτόν τον κόσμο, αφού κανείς μας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει κάτι το οποίο συνέχεια αλλάζει. Αντίθετα, για τον Πλάτωνα, οι Ιδέες αποτελούν έναν αιώνιο και αμετάβλητο κόσμο που υπάρχει μόνο και ειδικά για το  per se υποκείμενο που τις συλλαμβάνει. Γίνεται αντιληπτός μονάχα με τη νόηση. Υπάρχουν τόσες ιδέες όσες νοεί το εκάστοτε υποκείμενο.

Μήπως όμως οι Ιδέες και οι ιδεολογίες όπου το υποκείμενο ή η ομάδα συλλογίζονται, πλάθουν  και εντέλει συνθέτουν τη θεώρηση του κόσμου τους, να έχουν κι αυτές δικαίωμα στη μεταβολή;  Βιώνοντας το τέλμα όταν παύουν πλέον οι Ιδέες να μας αντιπροσωπεύουν, μήπως  χρειάζεται να θυμηθούμε τον  ακλόνητο πυρήνα της θεώρησης μας;

Ο Γιάννης Ρίτσος γράφει στην αδερφή του: Είναι όμορφο τούτο το αβασίλευτο φως που τυλίγει τη ζωή μας – έτσι να ξέρουμε πως μέσα σ’ όλες τις εποχές ένα δέντρο μένει πάντα ανθισμένο πάνω από τόσα ξερά φύλλα και τόσους ξύλινους σταυρούς.

Υπάρχουν άραγε σταθερά κέντρα; Και τι συμβαίνει στην περίπτωση που το υποκείμενο αρνείται να παραδεχτεί πως ο κορμός και η Ιδέα του γεμίσαν αμυχές; Μήπως  η αμφισβήτηση πληροφορεί την εξέλιξη και εκείνη με τη σειρά της τον άβολο μετασχηματισμό μας;

Κλείνοντας τις λίγες αυτές σκέψεις για την Ιδέα ως άξονα της προσωπικής μας κοσμικής ανάγνωσης, αφορμή των οποίων υπήρξε η ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη, 90 Χρόνια ΠΑΟΚ-Νοσταλγώντας το Μέλλον, παραθέτω τον στίχο του Νικηφόρου Βρεττάκου. Έπρεπε μόνος μου να το κυνηγήσω με το μαχαίρι, να το γκρεμίσω, ανάσκελα και να το ρίξω στο ποτάμι το ίδιο που κυλάει όλα τα περιττά του κόσμου.

 

Μάγδα Κόρπη.

 

                                                    

About Μάγδα Κόρπη

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1985. Σπούδασα Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υποκριτική στη δραματική σχολή Αρχή και ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στη Δραματουργία και την Ευρωπαική Δραματολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Έχω συνεργαστεί ως θεατρολόγος και ηθοποιός με διάφορους καλλιτέχνες όπως ο Θ. Τερζόπουλος, Eugenio Barba, Bread and Puppets, Λίλλυ Μελεμέ, Cezaris Grauzinis, κ.α.

Δείτε επίσης

Το Βρετανικό κοινοβούλιο ακύρωσε Μέι και βάζει φωτιά στη συμφωνία για το Brexit

Έμμεση απόρριψη της συμφωνίας To βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε έμμεσα τη συμφωνία της κυβέρνησης της Μέι ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *